Bevezető

Ez az oldal azért jött létre, hogy összegezze eddigi gyűjtött tapasztalataimat, és dokumentumaimat
a tejtermékek gyártása kapcsán.

Ösztönözve, és kedvet adva ezzel másoknak is,
egyedi tejtermékek gyártására.

2011. november 23., szerda

Tejtermékek egyszerűen

Tejszín

A vásárolt termelői tejet töltsük keskenyebb szájú edénybe, melyet megtölt (pl.: dunsztos üveg, köcsög), és pár órára tegyük hűvös helyre. Ezután lefölözhetjük. A tetején keletkezett zsíros réteget kanállal óvatosan merjük le. (Literenként 0,5-0,75 dl.) Tartósítsuk forralással. A szokásos módon felhasználható.

A megmaradó sovány tej bármire felhasználható.

Vaj

A tejszínt töltsük köpülőbe, vagy jól zárható dunsztos üvegbe, 10-16 C0-on addig rázzuk, vagy addig keverjük, míg a vaj az írótól el nem válik (80%-85% vaj a többi író). A vajat szűrővel, vagy kézzel szedjük le. Az így keletkezett vajból vízzel mossuk ki, vagy nyomkodjuk ki a benne maradó írót. 1 liter tejből 4% zsírtartalom mellett 40 gr vaj nyerhető. A köpülés hosszú időt vesz igénybe. A köpült vaj nem tartós, hamar avasodik. Sózással tartósítható.

Tejföl, aludttej

A tejszín meleg helyen 1-2 nap alatt megsavanyodik tejföl lesz belőle. Keveréssel tehetjük simává.

A termelői tejet dunsztos üvegbe, köcsögbe teszzük és meleg helyre állítjuk (pl.: tűzhely vagy fűtőtest közelébe). 1-2 nap alatt a tej megalszik. Az edény tetejéről kanállal a tejföl bőrét óvatosan leszedjük, kidobjuk (rossz ízű), az alatta levő tejfölt az aludttejig szedjük - 1 liter tejből kb. 1dl tejföl lesz. Nagyanyám egy kis aludttejet is szokott hozzámerni, majd simára keverte.

Az aludttejet fogyaszthatjuk, vagy túrót készíthetünk belőle.

Túró

Az aludttejet óvatosan melegítjük vigyázva, hogy ne forrjon fel, ne égjen oda (tűzhely szélén, vagy forró vízben melegítjük – még hideg vízbe állítva az üveget, hogy el ne durranjon). Úgy keverjük, hogy az aludttej ne törjön össze. Addig, míg a fehérje ki nem csapódik. (Túlmelegítés hatására a túrú kemény száraz lesz.)

Kimelegítés után egy nagyobb lábasba laza szövésű vászonruhát terítünk (jó a textilpelenka), ebbe öntjük a kimelegített aludttejet. A vásznat összekötve, az edényből kiemelve a savót lecsurgatjuk, majd alkalmas helyre akasztva a maradék savót is kicsepegtetjük.

Kefir, joghurt

A felforralt, majd kihűtött tejet bolti kefirrel, joghurttal beoltjuk (jól összekeverjük). 1l-hez 1 dl-t adva. Zárható edényekbe töltjük, erjesztjük (meleg helyen 0,5-1 nap), zárjuk, hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése