A tej összetétele
Tehéntej
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 60 kcal 250 kJ
Szénhidrátok 5,2 g
- Cukrok 5,2 g
- Laktóz 5,2 g
- Zsír 3,25 g
- telített 1,9 g
- egyszeresen telítetlen 0,8 g
- többszörösen telítetlen 0,2 g
- Fehérje 3,2 g
- Víz 88 g
A-vitamin ekviv. 28 μg
3%
Tiamin (B1-vitamin) 0,04 mg
3%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,18 mg
12%
B12-vitamin 0,44 μg
18%
D-vitamin 40 NE
20%
Kalcium 113 mg
11%
Magnézium 10 mg
3%
Kálium 143 mg
3%
100 ml megfelel 103 g-nak.[1]
A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis
A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik.
1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek, a tej hasmenést, rosszullétet okoz. Ezeknek az enzimeknek a mennyisége az elválasztás után csökken. Vannak olyan emberek, amelyek különösen erre a típusra érzékenyek, ők tejcukor-, vagy más néven laktózérzékenyek. Nekik egy külön eljárással lehet csak tejtermékeket előállítani, amelyben a laktózt egy másik diszacharid, például szacharóz helyettesíti.
Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.
Tejipari termékek [szerkesztés]
Fogyasztási tejek [szerkesztés]
Tej. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy palackban, hőkezelten, változó zsírtartalommal kerül forgalomba.
Laktózmentes tej: a tejcukrot (laktózt) megemészteni képtelen fogyasztóknak készül.
Diétás tej: kevés a cukor- és zsírtartalma.
Tartósított termékek [szerkesztés]
A sűrített tejet cukrozva, tubusban vagy dobozokban árusítják. Összes szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%.
A tejpor vákuumos porlasztó szárítással készülő, púderszerű anyag. A zsíros tejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak vízben jól kell oldódnia.
Tejkészítmények [szerkesztés]
A tejszín édes ízű, a nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
A tejföl édes tejszínből savanyítással készül. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, homogén, sűrűn folyós készítmény. Zsírtartalma 16%.
A tarhó mely juhtejből készült, és a birka gyomrával oltják be. Íze hasonlít a tejfölre és, a sűrűbb joghurtra.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből egyedi baktériumkultúrával való beoltás és alvasztás után készül. Csontfehér színű, aromája jellegzetes, gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású.
A kefir tejből készül, különleges kefirkultúrával való beoltással. Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Kellemes, kocsonyás állagú, üdítő hatású ital.
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. A tejzsír az aludttej tetejére kerül az állás közben, ami eredetileg a tejföl.
Tejtermékek [szerkesztés]
A túró a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható.
A sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.
A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.
Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. Kereskedelemben általában nem kapható.
A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék.
Az ordát főleg Erdélyben készítik. Kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése