1.van egy ábra a savhatás és oltóhatásról.teszem azt nem akarom érleni a sajtot.Mi történik ha csak oltót vagy csak kultúrát teszek bele? az ugy nem müködik?
Ha csak oltot teszel bele, s nem pasztörözöd a tejet, simán tudsz gomolyát csinálni.Épp az elöbb irtam a házi sajtkészítés lenn...-re, de itt is megtalálod a hogyant. A lecsöpögtetés(24ó 20 fok)után szárazon is sózhatod, majd 3-4 nap felejtsd a hútöbe, utánna fogyasztható. mielött kimered, ízesítheted is.
Ha csak kulturát teszel bele,( vagy semmit, mert a pasztörözetlen tejben alapbol benne van a tejsavbaci, ami aztán savat termel) túrót készítesz.Egyébként a kultúra arra szolgál, hogy munkába indítsuk, feltuningoljuk a tejsavbacikat a savtermelésre.Ha csak savval csapatod ki a kazeint, kell a höhatás is. (Ha savanyubb, alacsonyabb höfokon, ha kevésbé, magasabban.)
2. Ugyanigy ha csak turót akarok csinálni abba miért kell kultúra is és oltó is?
Nem kell, de lehet. Ha oltos túrót akarsz csinálni, kevés olto 20-25 fok, 24 óra Ez a nagy savhatás, kicsi oltóhatás=nyujtható, kenhetö, vagyis túró, s ha ezt érleled, krémsajt. Ennek nem kell kimelegítés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése